Новости

Open post

Стручним скупом завршен пројекат намењен даровитим ученицима

Стручним скупом који је 16. новембра одржан у онлајн формату завршен је циклус активности Пројектно учење у функцији уочавања ученика са изузетним способностима. У овом пројекту, чију је реализацију подржало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, учествовало је око педесет наставника из основних и средњих школа из десет градова у Србији. Наставници су најпре завршили четворонедељну обуку, после које су, у сарадњи са својим колегама, осмислили и реализовали пројектну наставу, са посебним циљем да на тај начин препознају и подрже даровите ученике.

Стручни скуп био је прилика да представе резултате свог рада, али и да чују нешто више о пројектном учењу, диференцираној настави, даровитим ученицима и начинима рада са њима.

Више можете погледати на сајту Центра за развој пројектног учења.

Open post

Акредитовани стручни скуп у новембру

Удружење Библиотека плус организује акредитовани стручни скуп „Пројектно учење у функцији уочавања ученика са изузетним способностима“. Циљ скупа је развијање компетенција наставника за унапређивање квалитета наставе и идентификовање ученика са изузетним способностима кроз примену модела пројектне наставе.

На скупу ће бити приказана искуства појединих школа и разматране могућности за стручно усавршавање свих учесника у процесима пројектног учења. Биће представљени начини за повезивање са Центром за пројектно учење на платформи Библиотеке плус чији је задатак умрежавање наставника/практичара. У раду конференције учествоваће предавачи и стручни сарадници из основних и средњих школа у Србији и универзитетски професори из земље.

Стручни скуп ће бити одржан у четвртак, 16. новембра, од 18 до 21 сат, у онлајн формату на Зум платформи. Због ограниченог броја учесника молимо вас да своје присуство потврдите попуњавањем пријавног обрасца (пратећи овај линк).  Наведене податке искористићемо за израду сертификата о учешћу.

За додатне информације и сугестије можете нам писати на sekretar@bibliotekaplus.rs

Добро дошли!

Организациони тим Библиотеке плус

Open post

Одабране школе за учешће у пројекту Библиотеке плус

На основу пристиглих пријава за учешће у пројекту Пројектна настава у функцији уочавања ученика са изузетним способностима стручна комисија Библиотеке плус одабрала је следеће школе и менторе:

  • Основна школа „Мића Станојловић“ Коцељева (Иван Марковић, ментор)
  • Основна школа „Вук Караџић“ Житковац (Данијела Стефановић, менторка)
  • Основна школа „Мито Игумановић“ Косјерић (Сена Вукотић, менторка)
  • Основна школа „Стефан Немања“ Нови Пазар (Зилха Крлић, менторка)
  • Основна школа „Светолик Ранковић“ Аранђеловац (Никола Настић, ментор)
  • Техничка школа Књажевац (Златица Геров, менторка)
  • Зуботехничка школа Београд (Зорица Шћекић, менторка)
  • Гимназија „Светозар Марковић“ Јагодина (Звездана Петровић, менторка)
  • Гимназија „Свети Сава“ Пожега (Марија Јеверичић, менторка)
  • Гимназија Крушевац (Душица Добродолац, менторка)

Свима који су се пријавили захваљујемо на исказаном интересовању. Велики број пристиглих пријава охрабрио нас је да наставимо да ширимо и развијамо пројекат. Зато вас позивамо да останете уз нас и пратите активности на сајту и друштвеним мрежама.

Завршна конференција на којој ће бити речи о кључним темама и постигнутим резултатима биће отворена за све заинтересоване, а приручник доступан на нашем сајту.

Остајемо у контакту!

Пројекат Пројектна настава у функцији уочавања ученика са изузетним способностима подржало је Министарство просвете на Конкурсу за избор програма од јавног интереса за 2023. годину.

Пројектни тим Библиотеке плус

Open post

Јавни позив за учешће у пројекту „Пројектна настава у функцији уочавања ученика са изузетним способностима“

Центар за развој пројектног учења удружења Библиотека плус упућују јавни позив за наставнике са звањем
за учешће у пројекту Пројектна настава у функцији уочавања ученика са изузетним способностима

Пројекат ће бити реализован у периоду од маја до новембра 2023. године са циљем развијања компетенција наставника за унапређивање квалитета наставе и идентификовање даровитих ученика применом модела пројектне наставе.

Позивамо заинтересоване наставнике са звањем који су запослени у основним и средњим школама да се пријаве на јавни позив, попуњавањем електронског обрасца на овом линку. Изабрани наставници обављаће улогу ментора – радећи непосредно са групом наставника који ће проћи обуку за пројектно учење, како би током септембра и октобра 2023. године у својим школама применили оно што су научили на семинару.

Од изабраних наставника се очекује: да 27. маја 2023. године савладају обуку за менторе; да у својим срединама организују групу од 4 мотивисана наставника са којима ће сарађивати током пројекта; да током јуна 2023. године, заједно са формираном групом, прођу акредитовани семинар Пројектно учење у основној и средњој школи; да током семинара са групом наставника активно раде на осмишљавању плана интегрисаног пројекта који ће бити реализован у септембру и октобру 2023. године; да заједно са групом припреме план интегрисаног пројекта / примера добре праксе за објављивање у зборнику радова.

Јавни позив је отворен до 23. маја 2023. године. Биће ангажовано 10 ментора – 5 из основних и 5 из средњих школа са територије свих школских управа. Биће контактирани само изабрани наставници, најкасније до 25 маја 2023. године. Изабрани наставници добијају: потврду о савладаној обуци за менторски рад; уверење о савладаној акредитованој обуци за пројектно учење за 32 сата стручног усавршавања; прилику да се као аутори примера добре праксе појаве у зборнику радова; прилику да учествују на завршној конференцији; ауторски хонорар у нето износу 10.000 динара и пакет стручне литературе.

Пројекат је подржало Министарство просвете на Конкурсу за избор програма од јавног интереса за 2023. годину.

Open post

Нови образовни материјали

Наша виртуелна библиотека богатија је за осам нових прилога из области медијских студија и психологије. У оквиру сегмента Образовни материјали од данас можете пронаћи одабрана поглавља из најновијих издања IP Clio:

Open post

Нови циклус онлајн семинара „Пројектно учење у основној и средњој школи“

Отворена је пријава за семинар Библиотеке плусПројектно учење у основној и средњој школи“.

Уколико желите да стекнете знања и вештине потребне за примену овог дидактичког модела, придружите се заједници наставника, учитеља и васпитача који су окупљени око идеје унапређивања образовног система и подизања квалитета наставе и васпитања.

Семинар је акредитован (кат. бр. 705), а реализује се онлајн и траје четири недеље, након чега добијате уверење за 32 сата стручног усавршавања.

Поред квалитетне обуке и уверења, добијате књигу Пројектно учење В. Бендера, као и прилику да објављујете своје радове и примере добре праксе на сајту projetnoucenje.rs.

Пријава је отворена до 5. марта 2023.

За додатне информације можете нам се обратити имејлом на адресу info@bibliotekaplus.rs или позивом на телефон 062/444563.

Open post

Одржана конференција посвећена пројектном учењу

Поздравним речима шефа мисије ОЕБС-а у Србији, господина Јана Братуа и председника Удружења Библиотека плус, Зорана Хамовића отпочела је, 9. децембра у Дорћол Плацу, конференција Улога и значај пројектног учења у развијању кључних компетенција.

У раду конференције учествовали су стручњаци из Србије и Црне Горе, а програм је пратило више од стотину и тридесет наставника, професора и стручних сарадника из школа широм Србије.„Одржана конференција посвећена пројектном учењу“Наставите са читањем

Open post

Линкови за праћење Конференције

Програм конференције Улога и значај пројектног учења у развијању кључних компетенција која је заказана за петак, 9. децембра, од 10 до 13.15 сати, заинтересовани ће моћи да прате на Фејсбук страници и Јутјуб каналу Удружења Библиотека плус.

Програм ће бити емитован и посредством Зум платформе.

Сви они који буду пратили програм конференције онлајн моћи ће да оставе своје податке и добију сертификат. Образац за пријаву ће бити постављен током саме конференције.

Добродошли!

Open post

Конференција о пројектном учењу

Удружење Библиотека плус, уз подршку мисије ОЕБС-а у Србији, организује конференцију Улога и значај пројектног учења у развијању кључних компетенција.

На конференцији ће бити приказана искуства појединих школа и разматране могућности за стручно усавршавање свих учесника у процесима пројектног учења. Биће представљене могућности повезивања са Центром за пројектно учење на платформи Библиотеке плус чији је задатак умрежавање наставника/практичара. У раду конференције учествоваће предавачи и стручни сарадници из основних и средњих школа у Србији и универзитетски професори из земље и иностранства. Програм конференције достављамо у продужетку текста и у прилогу.

Конференција ће бити одржана у петак, 9. децембра, од 10 до 13.15 сати, у Дорћол плацу (Добрачина 59, Београд). Заинтерсовани наставници и стручни сарадници програм ће моћи да прате уживо, у простору Дорћол плаца, или на Фејсбук страници и Јутјуб каналу Удружења Библиотека плус. Линкови ће благовремено бити постављени на сајту Удружења.

Због ограниченог броја места у Дорћол плацу молимо вас да своје присуство потврдите попуњавањем пријавног обрасца (пратећи овај линк) најкасније  до 7. децембра.  Наведене податке искористићемо за израду сертификата о учешћу.
Сви они који буду пратили програм конференције онлајн такође ће моћи да оставе своје податке и добију сертификат. Образац за пријаву за њих ће бити постављен током саме конференције.

Добро дошли!

Организациони тим конференције


„Конференција о пројектном учењу“Наставите са читањем

Open post

Семинар „Пројектно учење у основној и средњој школи“


После четири успешно реализованe обуке под називом Пројектно учење у основној и средњој школи задовољство нам је да вас позовемо да се пријавите за пету, чији је почетак заказан за 28. новембар 2022. године.

Семинар је намењен учитељима, наставницима и стручним сарадницима који у раду користе или планирају да користе модел пројектног учења. Реализује се на мудл платформи (https://bibliotekaplus.rs/moodle/) и траје четири недеље.

Полазници који заврше обуку добијају уверење за 32 сата стручног усавршавања, као и могућност даље сарадње на платформи Библиотеке плус за умрежавање наставника и стручних сарадника. У каталогу стручног усавршавања Завода за унапређење образовања и васпитања семинар је означен бројем 705.

Можете се пријавити овде – попуњавањем пријавног обрасца. За додатне информације можете нам се обратити имејлом на адресу info@bibliotekaplus.rs или позивом на телефон 062 444563. Цена семинара је 3.500 динара, а рок за пријаву је 25. новембар 2022. године.„Семинар „Пројектно учење у основној и средњој школи““Наставите са читањем

Scroll to top