Јачање медијске писмености кроз учење засновано на пројектима

кроз учење засновано на пројектима

Пројекат Јачање медијске писмености кроз учење засновано на пројектима има за циљ промовисање метода пројектног учења као начина за повећање медијске писмености ученика у основним и средњим школама. Организацијом онлајн семинара и панел дискусија, као и подизањем платформе са ресурсима за учење и алатима, пројекат ће оснажити наставнике за кориштење метода пројектног учења.

Пројекат Интернест који је Библиотека плус реализовала током десет година (2006–2015) као и трогодишњи пројекат Дигитални погон (2018–2020) реализован у партнерству са Новосадском новинарском школом, показали су да је учење засновано на пројектима најбољи метод за повећање медијске и информатичке писмености, јер су ученици највише напредовали док су радили на пројектима и били у могућности да експериментишу, да буду аутономни, креативни и раде у тимовима.

Пандемија КОВИД-19 убрзала је дигитализацију образовног процеса. Многи наставници већ примењују методу пројектног учења. Међутим, потребни су им ресурси за учење, мрежа за сарадњу и размену искустава, за теоретизирање и размену најбољих пракси што би овај пројекат требало да им пружи.

Семинари за наставнике биће организовани у два циклуса, у јуну и септембру 2021. године. Стручни сарадници који ће водити семинаре су проф. др Душан Ристановић са Факултета педагошких наука Универзитета у Крагујевцу и Мирко Марковић, кроз учење за, педагошки саветник и професор у Гимназији Вук Караџић у Лозници.

Након реализације семинара планирана је онлајн конференција на којој ће бити представљени резултати и закључци у вези са претходним активностима и која ће на два панела посвећена пројектном учењу и медијској и информационој писмености окупити стручњаке из различитих области.

На сајту Библиотеке плус, поред целокупног тока семинара, посетиоци ће моћи да пронађу мноштво текстова и приручника у вези са овом темом, као и видео записе предавања и дебата.

Пројекат се реализује уз подршкусновано на пројектима Мисије ОЕБС-а у Србији.

Scroll to top