Конференција о пројектном учењу

Удружење Библиотека плус, уз подршку мисије ОЕБС-а у Србији, организује конференцију Улога и значај пројектног учења у развијању кључних компетенција.

На конференцији ће бити приказана искуства појединих школа и разматране могућности за стручно усавршавање свих учесника у процесима пројектног учења. Биће представљене могућности повезивања са Центром за пројектно учење на платформи Библиотеке плус чији је задатак умрежавање наставника/практичара. У раду конференције учествоваће предавачи и стручни сарадници из основних и средњих школа у Србији и универзитетски професори из земље и иностранства. Програм конференције достављамо у продужетку текста и у прилогу.

Конференција ће бити одржана у петак, 9. децембра, од 10 до 13.15 сати, у Дорћол плацу (Добрачина 59, Београд). Заинтерсовани наставници и стручни сарадници програм ће моћи да прате уживо, у простору Дорћол плаца, или на Фејсбук страници и Јутјуб каналу Удружења Библиотека плус. Линкови ће благовремено бити постављени на сајту Удружења.

Због ограниченог броја места у Дорћол плацу молимо вас да своје присуство потврдите попуњавањем пријавног обрасца (пратећи овај линк) најкасније  до 7. децембра.  Наведене податке искористићемо за израду сертификата о учешћу.
Сви они који буду пратили програм конференције онлајн такође ће моћи да оставе своје податке и добију сертификат. Образац за пријаву за њих ће бити постављен током саме конференције.

Добро дошли!

Организациони тим конференције


П Р О Г Р А М

10:00 – 10:15 Поздравна реч

говоре: Њ. Е. Јан Барту, амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији и  Зоран Хамовић, председник удружења Библиотека плус

 

10:15 – 10:45  Уводна реч

др Вук Вуковић, Факултет драмских умјетности, Цетиње

Пројектно учење, медијска писменост и дигитално окружење

 

10:45 – 11:30 Прва панел дискусија

Компетенције наставника за пројектно учење

Циљ првог панела је да укаже на компетенције наставника које представљају скуп знања, вештина и вредносних ставова потребних за унапређивање процеса образовања и васпитања којим се непосредно утиче на учење и развој ученика.

Рад и истраживање у школама чији представници учествују у разговору показали су да је улога наставника у процесу пројектног рада вишеструка и поред осталог усмерена на изградњу кључних способности код ученика. Задатак наставника је да ученике припремају за живот и рад и обликују свест о целоживотном учењу, али и да непрекидно унапређују сопствене могућноти. У остварењу тог циља пројектно учење пружа велике могућности, али подразумева висок ниво наставничке оспособљености, мотивације и ангажовања.

Учествују: Биљана Радовић, Библиотека плус, Београд, Биљана Ђорђевић, Економска школа „Ђука Динић“, Лесковац, Дениса Цурић, Основна школа „Десанка Максимовић“, Нови Пазар, Маријана Павлићевић Штокленски, Основна школа „Вук Караџић“, Бач

Модератор: Јелена Стојадинов, Библиотека плус

 

11:30 – 11:45 Пауза емитовање видео радова

 

11:45 – 13:00 Друга панел дискусија

Образовни стандарди, кључне компетенције и пројектно учење

Други панел предвиђа разматрање образовних стандарда који представљају полазиште за уобличавање програма наставе и учења. Будући да кључне компетенције нису интегрисане у постојеће, нови стандарди би требало да испуне захтеве образовања оријентисаног на компетенције и одговоре на недостатке који су препознати на основу претходних искуства. Као најважнији документ који треба да повеже предметне и кључне компетенције узима се Европски референтни оквир из 2018.

Критичко мишљење, решавање проблема, тимски рад, комуникацијске вештине, медијска и информациона писменост, аналитичке вештине, креативност и интеркултуралне вештине су део кључних компетенција које се могу успешно развијати применoм модела пројектног учења у наставној пракси и наставку активности Библиотеке Плус.

Учествују: др Драгица Павловић Бабић, Филозофски факултет, Београд, др Елизабета Каралић, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, Београд, др Душан Ристановић, Факултет педагошких наука, Јагодина

Модератор: Мирко Марковић

 

13:00 – 13:15 Завршна реч Биљана Радовић, Мирко Марковић и Зоран Хамовић

Program konferencije

Scroll to top