Studijska poseta Crnoj Gori – otvoreni putevi saradnje

Uspešnom posetom Crnogorskim organizacijama završen projekat Digitalni pogon

Studijska poseta Crnoj Gori u okviru projekta Digitalni pogon, realizovana je od 31. maja do 5. juna 2021. Pored predstavnika organizatora, učesnici su bili nastavnici iz deset škola u Srbiji i to iz: Loznice, Bačke Palanke, Beograda, Novog Sada, Novog Pazara, Kikinde, Užica i Velikog Gradišta.

Program medijske pismenosti uveden je u obrazovni sistem Cene Gore još 2007. godine kao izborni predmet u gimnazijama, a veliki broj subjekata iz vladinog i civilnog sektora učestvovao je u ovim procesima. Program posete uključio je obilazak svih relevantnih institucija i susrete sa pojedincima koji su učestvovali i koji i danas učesvuju u aktivnostima na unapređenju medijske i informacione pismenosti kako u obrazovanju, tako i u drugim segmentima društva.

Prvog dana učesnici su posetili Fakultet dramskih umetnosti na Cetinju gde ih je pozdravio dekan, a potom su ih predavači Vuk Vuković i Jelena Mišeljić upoznali sa programima na Fakultetu koji obuhvataju teme iz oblasti medijske i informacione pismenosti kao i sa učešćem Fakulteta u kreiranju javnih politika na ovom polju. Nakon toga upriličena je poseta najstarijem pozorištu u Crnoj Gori – Zetskom domu. Profesor na FDU, Janko Ljumović, upoznao je učesnike sa istorijom ove kuće i aktivnostima koje preduzimaju na razvoju publike. Učesnici su bili posebno zainteresovani za projekte koje Pozorište realizuje sa najmlađom populacijom, a koje uključuje aktivnosti na jačanju medijske kulture.

Drugog dana organizovana je poseta Pomorskoj školi u Kotoru. Domaćin je bio direktor škole Veljko Botica i profesorka i školska bibliotekarka Dragana Franić. Učesnici su upoznati sa programima i organizacijom rada u školi; direktor ih je poveo u obilazak škole i pokazao najsavremeniju opremu i kabinete. Školska bibliotekarka Dragana Franić upoznala je učesnike sa različitim aktivnostima i programima koje sprovodi u školskoj biblioteci a koje imaju za cilj unapređenje medijske i informacione pismenosti. Budući da je bila vrlo sadržajama i srdačna, ovom posetom uspostavljeni su dragoceni kontakti i stvoreni uslovi za uspostavljanje saradnje među školama.

Trećeg dana učesnici su bili u poseti Podgorici i obišli su čak četiri organizacije. Prva na redu bila je poseta Univerzitetu Donja Gorica, relativno mladoj i savremenoj obrazovnoj ustanovi, gde im je domaćin bila bibliotekarka Tamara Tomić.

Na Fakultetu političkih nauka učesnike je pozdravio dekan Milan Marković, a profesorka Nataša Ružić koja je rukovodilac programa medijskih studija i novinarstva održala je iscrpno predavanje o učešću Fakulteta u aktivnostima na razvijanju medijske pismenosti u Crnoj Gori. Posle predavanja razvila se živa diskusija koja je pokazala da postoje mnogi zajednički problemi ali i ideje za njihovo rešavanje.

Poslepodnevni program obuhvatio je posetu Filmskom centru Crne Gore i Institutu za medije. Obe organizacije imaju vrlo žive aktivnosti na unapređivanju medijske i informacione pismenosti. U Filmskom centru učesnici su pogledali prezentaciju o postignutim rezultatima ali i planiranim aktivnostima na podizanju filmske kulture posebno među mladima. Budući da je među nastavnicima bilo onih koji koriste film kao nastavno sredstvo i imaju iskustvo u projektima sa ovakvom temom i ovde je ostvarena plodna razmena ideja i iskustava.

U Institutu za medije Crne Gore domaćin je bila direktorica Olivera Nikolić, a u razgovoru je učestvovao i Mićan Andrijašević iz NVO Juventas. To su dve najaktivnije organizacije iz civilnog sektora koje su inicirale i učestvovale u brojnim aktivnostima na polju razvoja Medijske i informacione pismenosti u Crnoj Gori. Učesnici su imali priliku da čuju na koji način je nevladin sektor uticao na kreiranje javnih politika u ovoj oblasti kao i sa tekućim aktivnostima i planovima. Žive polemika koja se potom razvila bila je usmerena na pitanja uvođenja medijske pismenosti u obrazovni sistem. U njoj su se uprkos brojnim neslaganjima ukazao prostor za dalju razmenu iskustava i ideja.

Poslednjeg dana učesnici su posetili Gradsku biblioteku u Budvi gde ih je pozdravio gradski sekretar za kulturu i predavač na Univerzitetu Donja Gorica, dr Predrag Zenović. Tom prilikom, učesnicima je održao predavanje o istoriji knjige i digitalnim formatima. Viši bibliotekar, Gordana Ljubanović, iscrpnom prezentacijom predstavila je aktivnosti Nacionalne biblioteka Đurđe Crnojević i drugih javnih biblioteka u kreiranju strategija i politika u oblasti informacione i medijske pismenosti. Učesnici su, takođe, upoznati sa načinom na koji je realizovana obuka nastavnika i bibliotekara.

Poslednje veče iskorišćeno je za sumiranje utisaka i evaluaciju. Svi učesnici izneli su svoje utiske i izložili ideje o mogućoj saradnji i zajedničkim projektima. Opšti utisak je da je poseta bila dragocena zbog upoznavanja drugih dostignuća i iskustava, mogućnosti poređenja, a pre svega zbog uspostavljenih kontakata.

Pogledajte utiske nastavnika, učesnika studijske posete Crnoj Gori.

Scroll to top