Početna radionica na Cetinju, 20. april 2015.

U e-učionici NBCG „Đurđe Crnojević“ u ponedjeljak, 20. aprila od 9.30 do 17.00 sati, održana je jednodnevna radionica „Informaciona i medijska pismenost (IMP) u biblioteci i školi“.

SAM_1053Radionica je dio projekta UNESCO Participacija 2014/2015 „Informaciona i medijska pismenost (IMP) – Strategija i edukacija“ koji tokom ove godine realizuje Nacionalna biblioteka, u saradnji sa ministarstvima kulture i inoformacionog društva, Zavodom za školstvo i NVO Biblioteka Plus.

Radionicu je vodila prof. dr Gordana Stokić Simončić, šef Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu, a polaznici su bili odabrani bibliotekari gradskih i školskih biblioteka iz devet crnogorskih gradova: Pljevlja, Berana, Mojkovca, Nikšića, Podgorice, Cetinja, Kotora, Herceg Novog i Bara.

Voditeljka radionice sa članovima projektnog tima i školskom bibliotekarkom iz Bara

Voditeljka radionice sa članovima projektnog tima i školskom bibliotekarkom iz Bara

Pored 14 polaznika – aktivnih učesnika, radionicu su pratile predstavnice institucija koje sa Nacionalnom bibliotekom sarađuju u ovom projektu: dr Dušanka Popović i Danijela Đilas iz Zavoda za školstvo i Vanja Lazarević, savjetnik u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije, kao i bibliotekari Nacionalne biblioteke: Vesna Vučković, Irena Đurković i Jovan Katnić.

Učesnici su dobili dio odabrane literature i priliku da se upoznaju sa konceptom i važnošću IMP u savremenom svijetu i ekonomiji znanja. Takođe, kroz diskusiju su sagledali praktične mogućnosti da znanja o IMP promovišu u ustanovama i lokalnim sredinama iz kojih dolaze. Magistar bibliotekarstva, Tamara Tomić, iz biblioteke Univerziteta Donja Gorica predstavila je studentski servis informaciono-medijske obuke i podrške koji se u njenoj biblioteci odvija pomoću e-pošte. Doprinos učesnika ove inicijalne radonice projektu sastoji u tome da do kraja godine održe istovjetne radionice za svoje kolege i korisnike biblioteka.

Više pojedinosti o radionici, radovi polaznika i originalni nastavni materijal može se naći u InfoZoni. To je ujedno i mjesto za buduće dogovore učesnika ove radionice i članova projektnog tima u vezi sa daljim radom.

Izvještaji o radionici na sajtu Zavoda za školstvo i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


+ pet = 12

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>