Nacionalna biblioteka Crne Gore započela projekat „IMP – strategija i edukacija“

Informaciono i medijsko opismenjavanje je sticanje znanja i vještina za korišćenje informacija i medija, nastalo kao odgovor na izazove vremena u kojem je množenje informacija i širenje medija dostiglo neočekivane razmjere. Informaciona pismenost nastala je u okviru bibliotečko-informacione struke, umnogome proširena i osavremenjena praksa edukacije korisnika biblioteka za snalaženje u njihovim obimnim fondovima i katalozima, dok je medijska pismenost nastala u okviru studija medija. Do početka novog milenijuma ove dvije prakse su se izučavale zasebno. Međutim, informacije i mediji su u neraskidivom odnosu jer je informacija bez medija – apstrakcija, a medij bez informacije – tehnika ispražnjena od značenja. Posljednjih godina dominantan je holistički pristup ovim oblastima koji je učvrstio izraz informaciona i medijska pismenost (IMP). Ovoj promjeni znatno je doprinio UNESCO svojim aktivnostima i deklaracijama, pretežno kroz program IFAP (Informacije za sve).
 NBCG zgrada
Zbog važnosti ovih vještina u učenju, radu i svakodnevnom životu, kao i zbog svoje zakonske obaveze da prati i unapređuje stručni rad svih crnogorskih biblioteka, Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević” je krajem 2013. godine odlučila da inicira izradu strategije za popularizaciju u širenje informacione i medijske pismenosti kroz mrežu biblioteka. Budući da različiti tipovi biblioteka pripadaju različitim društvenim sektorima, za ostvarenje ovog cilja bilo je neophodno da se izgradi model međuresorne saradnje.
Tokom 2014. godine, na inicijativu Nacionalne biblioteke, uspostavljena je saradnja sa partnerima za razvoj strategije – Ministarstvo kulture i Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO, organizovana su javna predstavljanja inicijative na Cetinju, kao i u Podgorici, Kotoru i Bijelom Polju. Prošle godine Nacionalna biblioteka je kandidovala projekat „Informaciona i medijska pismenost (IMP) – Strategija i edukacija“ za UNESCO-ov program Participacija 2014/2015. Projekat je odobren u punom predloženom iznosu u vrijednosti od 25 800 USD i implementacija je započela u januaru ove godine. Vođa projekta je Jelena Đurović, direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore, a koordinatorti projektnih aktivnosti su Gordana Ljubanović i Vesna Kovačević, bibliotekarke Nacionalne biblioteke i specijalisti za informacionu i medijsku pismenost.
logo_UNECO Participation
Projekat se odvija u dva paralelna toka: radna grupa sastavljena od  konsultanata iz Ministarstva kulture, Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije i Nacionalne biblioteke radiće na prijedlogu strategije, a kroz deset radonica obuke edukatora oko 160 polaznika će naučiti da dalje prenose znanja o IMP. Za te aktivnosti Nacionalna biblioteka priprema objavljivanje prevoda UNESCO-vih priručnika: IMP – Smjernice za politiku i strategiju i Program IMP obuke nastavnika, kao i odgovarajuću tematsku literaturu koja će po završetku obuke postati dio fondova biblioteka i škola koje učestvuju.
milpolicyunesco
mil_curriculumSvrha projekta je da se pokrene međuresorna saradnja (kultura, prosvjeta i informaciono društvo) sa ciljem da se započne proces definisanja nacionalne strategije za IMP, te da se ona zagovara i širi kroz tematske radionice u školama i javnim bibliotekama da bi se poboljšale mogućnosti i kvalitet učenja. U tom kontekstu, učenje ne podrazumijeva samo formalni proces, već svako sticanje znanja potrebnog da bismo lakše komunicirali s drugim članovima društva, donosili kvalitetne odluke, koristili informacije i medije na odgovoran način i u skladu sa etikom, i na koncu, da bismo poboljšali ukupni kvalitet svog života.
Ova inicijativa je u osnovi projekat kontinuiranog obrazovanja u kombinaciji sa pospješivanjem i promocijom. Njeni pokretači se nadaju da će započeti rad, planirano i sistematsko uvođenje informacione i medijske pismenosti u naše društvo, biti prepoznat kao nastavak onog što su biblioteke oduvijek radile: bile na usluzi svojim korisnicima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


8 + = dvanaest

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>