UNESCO/IFAP, IFLA и информациона писменост

Унесков Програм Информације за све (IFAPInformation for All Programme) покренут је 2000. године као међувладин програм спајањем два велика програма из претходне деценије: Општег информационог програма (General Information Programme) и Међувладиног информатичког програма (Intergovernmental Informatics Programme). Тренутно, IFAP комитети постоје у 60 земаља света а у нашој земљи је у току поступак оснивања, при националној Комисији за Унеско.

Општи практични циљ програма IFAP је да државама-чланицама Унеска помогне да формулишу и спроводе националне стратегије које се односе на информационо, и друштво знања, у свету у којем се све више користи ИКТ (информационо-комуникационе технологије). IFAP на томе ради у пет приоритетних области:

1. Информације за развој
2. Информациона (и медијска) писменост
3. Очување информација
4. Информациона етика
5. Доступност информација.

Сам назив програма који садржи реч “информације” указује на померање тежишта у постиндустријском свету са технолошке на људску димензију. Дакле, реч је више о информационом него о информатичком јазу који данас постоји.

Део предње корице UNESCO/IFAP издања

Део предње корице UNESCO/IFAP издања

Сврха овог програма је развијање информационог друштва сужавањем јаза између информационо богатих и информационо сиромашних, што се постиже општим и равноправним приступом информацијама. Нове светске информационе политике не баве се превасходно технологијом, чак ни информацијама, него људима и њиховом способношћу да делотворно користе доступне информације. Због тога Унеско за постиндустријско друштво најчешће користи назив “друштво знања”.

Први кораци ка том друштву састоје се у увођењу и овладавању вештинама информационе и медијске писмености и зато је један од пет приоритета овог програма – информациона писменост, коју Унеско дефинише као “[скуп вештина које] оспособљавају људе да у свим аспектима и фазама живота делотворно траже, користе и стварају информације да би остварили своје личне, професионалне и образовне циљеве”.

Такође, IFAP је постао међународни простор за разговоре о етичким, правним и друштвеним консеквенцама информационог друштва и друштава знања, о проблематици побољшавања приступа информацијама у јавном домену и очувања информација.

У спровођењу активности на информационом описмењавању, Унеско тесно сарађује са међународним удружењем IFLA, кроз њену Секцију за информациону писменост.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


dva + = 5

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>