ПРИЈАВЉИВАЊЕ: ПРОЛЕЋНИ ЦИКЛУС РАДИОНИЦА „Информациона писменост – едукација едукатора“

За три почетне радионице „Информациона писменост – едукација едукатора“ Библиотека Плус упућује јавни позив за учествовање библиотекарима из јавних и школских библиотека који имају основно знање енглеског језика. Позив је отворен до 29. марта 2013.

Пријављивање се врши попуњавањем Пријавног листа на сајту Библиотеке Плус и слањем оверене сагласности управе установе у којој кандидат ради. Oбразац се налази уз Пријавни лист; попуњену и оверену сагласност треба послати такође до 29. марта као PDF документ на адресу prijava@bibliotekaplus.rs.

Изабрани полазници ће бити обавештени 2. априла 2013.

Учесници иницијалних радионица биће снабдевени наставним материјалима преведеним на српски језик. Кроз припремне задатке и током саме радионице научиће како да осмисле, организују и воде истоветну радионицу у својој библиотеци. Кроз консултације с члановима тима Библиотеке плус, пре и после радионице, моћи ће да добију логистичку и стручну подршку и помоћ на почетку самосталног рада у локалној средини.

Од учесника се очекује да савесно прораде потребне материјале, да ураде прелиминарни задатак, да активно учествују на радионици (на енглеском језику) и да до 31. 10. 2013. у својим установама организују и одрже идентичне радионице за колеге библиотекаре и/или кориснике.

Од библиотека из којих долазе учесници очекује се да набаве примерке публикација које ће се користити као радни материјал да би полазници могли да их користе у раду, у првом и другом кругу (као полазници и као водитељи локалних радионица).

У наредним фазама, када се круг стручњака који су прошли ову обуку буде проширио, библиотеке могу да креирају и уврсте у своју понуду услуга за кориснике редовну обуку из области информационе писмености. То не захтева додатна финансијска улагања јер, у већини случајева, не подразумева увођење потпуно новог концепта и услуге, већ осавремењивање, проширивање и стандардизацију постојећих програма рада с корисницима – вођења кроз библиотеке, часове у библиотеци, обуке за коришћење библиотечких каталога и извора информација.

2 мишљења на „ПРИЈАВЉИВАЊЕ: ПРОЛЕЋНИ ЦИКЛУС РАДИОНИЦА „Информациона писменост – едукација едукатора“

 1. BPlus tim Аутор чланка

  Поштована Слађана,
  да, део овог пројекта је да књиге које су потребне и корисне за разумевање проблематике информационе и медијске писмености, а објављене на нашем језику, дођу у библиотеке.
  Ако библиотека већ има у свом фонду неки од наслова, не треба да их додатно купује. У том случају, одабрани кандидати ће послати скен полеђине насловне стране на којем се види печат власништва и инвентарни број.
  Цене са сајта/из каталога су важеће.

  Поздрав

 2. Слађана Ђорђевић

  Поштовани,
  Молим вас да објасните тачку 2 из документа Сагласност – да ли то значи да се директор обавезује да ће школа купити наведене књиге? Шта ако неку од књига већ имамо у библиотеци? Директора ће интересовати износ, да ли су меродавне цене са Клио сајта?
  П.С. Ако школа нема пара не могу да учествујем у овако лепој и корисној обуци?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


− šest = 2

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>